سرویس یخچال تکنوگاز در منزل


انواع خدمات مشاوره و تعمیر یخچال و فریزر در محل شما

مشاوره رایگان

بسیاری از خرابی های یخچال و فریزر نیازی به تعمیرکار ندارد و شما میتوانید خودتان مشکل را رفع نمایید. جهت دریافت مشاوره رایگان تماس بگیرید.
02191001680
phone


استفاده از قطعات اورجینال

تمام قطعات مورد استفاده برای تعمیر یخچال و فریزر دارای ضمانت 90 روزه میباشند تا مشتریان با خیالی آسوده خدمات مطلوب را دریافت نمایند.
02191001680
phone


اعزام فوری کارشناس

فقط با یک تماس بلافاصله کارشناس به محل شما اعزام می گردد. همچنین میتوانید به صورت آنلاین درخواست تعمیر دستگاه خود را ثبت نمایید.
02191001680
phone


مزایا و برتری تعمیرچی

سوالات متداول

  1. سوال: علت کپک زدن مواد غذایی داخل یخچال چیست؟
    پاسخ: تنظیم نبودن دمای یخچال، خرابی سنسور ها یا خرابی دمپر یا فن از عواملی هستند که میتواند باعث بروز این ایراد شود.
  2. سوال: تعمیراتی که برای دستگاه من انجام میشود ضمانت هم دارد؟
    پاسخ: بله، تمام تعمیرات انجام شده توسط همکاران ما دارای 90 روز ضمانت میباشد.
  3. سوال: نقش کمپرسور در یخچال چیست؟
    پاسخ: کمپرسور یا همان موتور یخچال وظیفه متراکم کردن و افزایش فشار گاز را بر عهده دارد که به تبع آن گاز مبرد در داخل سیکل شروع به گردش نموده و با عبور از لوله موئی به دلیل کاهش ناگهانی فشار دمای آن افت شدیدی نموده و فرآیند جذب گرما از محیط فریزر انجام میگردد.
  4. سوال: جمع شدن آب کف جامیوه ای یخچال چیست؟
    پاسخ: علت جمع شدن آب در زیر کشوی یخچال عمدتا گرفتگی لوله دیفراست میباشد که بر اثر ورود نان خشک یا سبزی و یا کثیفی و گرد و خاک از کندانسور دچار گرفتگی میشود و یخ زدگی قسمت زیرین اواپراتور سبب سرریز شدن آب حاصل از دیفراست به زیر کشو ها میگردد. همچنین در مواردی خرابی المنت یا سنسور دیفراست نیز باعث بروز چنین ایرادی در یخچال میگردد.
  5. سوال: کارشناسی که برای تعمیر یخچال مراجعه میکند قطعات مورد نیاز را همراه خود می آورد؟
    پاسخ: کارشناسان ما معمولا قطعاتی که احتمال خرابی آن ها بیشتر است را به همراه خود دارند ، همچنین امکان ارسال قطعه مورد نیاز توسط پیک وجود دارد.
متن مطلب      کل مطالب     

تلفن تماس : 02191001680


کد مطلب: 01371.html

دبیر شورای فضای مجازی: باید یک پیام رسان داشته باشیم که ۵۰ درصد اطلاع‌رسانی کشور را انجام دهد

به ‌گفته‌ی دبیر شورای عالی فضای مجازی، در کشور هیچ دوقطبی فیلتر و عدم فیلتر وجود ندارد و سیاست مشخص کشور، حضور پیام‌رسان‌های خارجی درکنار پیام‌رسان‌های داخلی است.

رئیس مرکز ملی و دبیر شورای عالی فضای - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - مجازی عقیده دارد که ایران در حوزه‌ی سیاستگذاری حکمرانی بر فضای مجازی پیش‌گام بود؛ اما در نحوه‌ی پیاده‌سازی این سیاست‌ها، بنا به ملاحظاتی از قبیل - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - تحریم، با عدم موفقیت مواجه شد. ابوالحسن فیروزآبادی در گفت‌وگو با مهر گفت تحریم ارتباط ما را با شرکت‌ها و مؤسسات و نهادهای مربوط به سایر کشورها به‌خصوص آمریکا با اختلال مواجه کرد و ایران در عمل نتوانست تصمیماتی که در حوزه‌ی حکمرانی در شورای عالی فضای مجازی اتخاذ شده بود پیاده‌سازی کند.

به ‌گفته‌ی فیروزآبادی، ایران در مقایسه با کشورهایی همچون ترکیه، پاکستان و مصر (که شباهت اقتصادی و جمعیتی با ایران دارند) نتوانسته است در مقابل پلتفرم‌های خارجی حاکمیت خودش را اعمال - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - کند؛ حال آنکه این پلتفرم‌ها به‌ دلیل توانایی برخی کشورها از جمله ترکیه در حوزه‌ی فضای مجازی و ترس از دست دادن کاربران در این کشور، از قوانین و شروط ترکیه تبعیت می‌کنند. البته فیروزآبادی می‌گوید ایران هم تا رسیدن به این میزان توان، فاصله‌ی چندانی ندارد.

فیروزآبادی: ۵۰ درصد خدماتی که روی شبکه‌های اجتماعی داده می‌شود، باید ایرانی باشد

به‌ گفته‌ی دبیر شورای عالی فضای مجازی: «ما راه‌حل‌مان مشخص است. راه‌حل ما این است که در حوزه‌ی پلتفرم‌های اجتماعی باید پلتفرم‌های بومی و محلی داشته باشیم و حداقل ۵۰ - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - درصد خدماتی که روی شبکه‌های اجتماعی داده می‌شود، باید ایرانی باشد.»

فیروزآبادی وضعیت ایران در این حوزه را پس از شیوع کرونا، مطلوب‌تر توصیف می‌کند. او می‌گوید: « ... برای مثال در حوزه‌ی آموزش، خرید و فروش الکترونیک، بورس و بانک شاهد این هستیم که بالانس ترافیک کشور خیلی بهتر شده است. شبکه اجتماعی آموزشی ما نزدیک به ۱۰ درصد نسبت ترافیک داخلی به خارجی را به نفع داخلی بهبود بخشیده و مابقی حوزه‌ها نیز نزدیک به - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - ۵ درصد؛ بر این اساس نسبت به سال گذشته حدود ۱۵ درصد نسبت ترافیک داخلی به خارجی - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - بهبود - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - پیدا کرده و اعمال حکمرانی ما بهتر شده است

وضعیت نامناسب پیام‌رسان‌های داخلی

فیروزآبادی: نسبت ترافیک داخلی به خارجی امسال ۱۵ درصد بیشتر شد

دبیر شورای عالی فضای مجازی - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - وضعیت پیام‌رسان‌های داخلی را در مقایسه با توقعی که از آن‌ها می‌رفت، ناموفق عنوان کرد. به ‌گفته‌ی ابوالحسن فیروزآبادی، ۵۰ درصد خدمات پیام‌رسانی - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - در کشور باید به پلتفرم‌های بومی منتقل می‌شد که این امر - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - رخ نداده - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - است. وی تعداد کاربران فعال پیام‌رسان‌های بومی را ۱۵ میلیون عنوان کرد و گفت ممکن است تعداد ثبت‌ نام افراد در آن‌ها - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - به ۲۸ میلیون نفر برسد. فیروزآبادی می‌گوید این درحالی است که دو سال پیش، کاربران این پیام‌رسان‌ها تنها حدود یک میلیون - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - نفر بود.

بااین‌حال فیروزآبادی بیان می‌کند که پیام‌رسان‌های بومی باید دست ‌کم ۲۵ تا ۳۰ میلیون مشترک داشته باشند. فیروزآبادی علت استقبال نشدن از پیام‌رسان‌های داخلی را عدم همکاری یک‌دست همه‌ی ارکان دولت و حاکمیت و حتی رسانه‌ها بیان کرد. دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت:

راه‌اندازی پیام‌رسان اجتماعی به‌صورت یک‌طرفه امکان‌پذیر نیست. این موضوع یک پدیده‌ی اجتماعی است و باید کل جامعه آن را - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - همراهی کنند. همه‌ی ارکان دولت و حاکمیت و حتی رسانه‌ها باید در این خصوص پای کار بیایند و این طرح ملی را همراهی کنند. حتی به عملکرد رسانه‌ها در این زمینه نیز انتقاد وارد است. در مورد چرایی عدم موفقیت پیام‌رسان‌های بومی، سؤال این است که رسانه‌ها و سایت‌های خبری چقدر از پیام‌رسان - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - های بومی استقبال و حمایت کردند؟ - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - طبق گزارشاتی که داریم، سایت‌های خبری آنچه که روی - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - پلتفرم‌های خارجی پخش می‌کنند را روی پیام‌رسان‌های داخلی پخش نمی‌کنند و با نسبت خیلی کمتر، در حد یک سوم - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - و یک چهارم، به انتشار خبر می‌پردازند. یعنی توجه رسانه‌ها به توسعه‌ی پیام‌رسان‌های داخلی معطوف - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - نیست.

فیروزآبادی: پیام‌رسان‌های بومی باید حداقل ۳۰ میلیون مشترک داشته باشند

فیروزآبادی با اشاره به استفاده‌ نکردن سایر سازمان‌ها همچون - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - بانک‌ها، صدا و سیما و وزارت ارشاد از پیام‌رسان‌های داخلی گفت: «زمانی این طرح موفق خواهد بود که حمایت از پیام‌رسان‌های - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - بومی به‌صورت یک پدیده‌ی اجتماعی متصور شود؛ اما این موضوع تاکنون در کشور صورت نگرفته است. وزارت ارتباطات هم در این حوزه - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - کوتاهی دارد که باید پیگیری شود و ما هم - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - در حال پیگیری هستیم؛ بااین‌حال، محدود کردن این - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - مسئله به وزارت ارتباطات و سیاسی کردن بحث باعث حل مسئله نمی‌شود.»

فیروزآبادی می‌گوید جوی که در خصوص فیلترینگ در کشور ایجاد شده و از آن به - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - دوقطبی تعبیر می‌شود - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - نیز کاملا غلط است. به‌گفته‌ی او:

به هیچ - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - وجه در کشور دوقطبی فیلتر و عدم فیلتر وجود ندارد. بله، شاید نظراتی وجود دارد که توسط برخی افراد برای محدودسازی در توسعه‌ی کاربری برخی پلتفرم‌های خارجی مطرح - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - می‌شود اما این‌ها تنها بحث است. سیاست کشور در این حوزه مشخص است؛ پیام‌رسان‌های خارجی هستند، پیام‌رسان‌های داخلی هم هستند. ما تأکیدمان این است که باید - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - پیام‌رسان‌های داخلی توسعه پیدا کنند و مصوبات - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - شورای عالی نیز بر این اساس است. دو قطبی در این زمینه وجود ندارد و دامن زدن به این - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - دو قطبی هم به ضرر منافع ملی است.

فیروزآبادی: به‌دنبال این نیستیم که یک ایرانی، فقط در پیام‌رسان - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - ایرانی حضور داشته باشد

رئیس مرکز ملی فضای مجازی در پاسخ به این سؤال که «سیاست‌گذاری مرکز ملی فضای مجازی در قبال معرفی پیام‌رسان خارجی جدید و حرکت مردم به سمت آن چیست؟» می‌گوید:

من معتقد هستم که ما هیچ‌وقت از - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی خارجی خودکفا نخواهیم شد و به هیچ وجه نیز به ‌دنبال این نیستیم که یک ایرانی، فقط در پیام‌رسان ایرانی حضور داشته باشد. - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - ما قصدمان این است که شرایطی را آماده نکنیم که پلتفرم‌های خارجی بتوانند بر ما اعمال قدرت کرده و سرنوشت سیاسی و اجتماعی و فرهنگی کشور ما را تغییر دهند. این قابلیت نباید در آن‌ها به وجود بیاید.

فیروزآبادی راه چاره از این وضعیت را وجود یک یا دو پیام‌رسان ملی - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - می‌داند که ۵۰ درصد خدمات رسانه‌ای، شبکه‌ای و اطلاع‌رسانی کشور روی آن انجام شود و حداقل شرکت‌های شبه خصوصی یا کنسرسیومی از بخش دولتی و حاکمیت و بخش خصوصی روی آن سرمایه‌گذاری کنند. او می‌گوید برای حرکت به - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - این سمت، بخش خصوصی حاضر به ورود و سرمایه‌گذاری نیست؛ حاکمیت هم فوریت لازم را مورد توجه قرار نداده است. او ابراز امیدواری می‌کند که به‌تدریج، سرعت بیشتری متوجه این موضوع شود و اقدامی در این زمینه صورت گیرد. مرکز ملی فضای مجازی در همین راستا، جلسات مرتبی طی - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - ماه‌های اخیر با پیام‌رسان‌ها، اپراتورها، وزارت ارتباطات و سایر دستگاه‌ها برگزار کرده است.

مرکز ملی فضای مجازی ‌به‌ دنبال آن است که امکان ارائه‌ی حداکثر خدمات - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - دولت الکترونیک دستگاه‌ها را روی پیام‌رسان‌های بومی - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - فراهم کند؛ همچنین خدمات نوین بانکداری ارائه کند که تنها روی شبکه‌های پیام‌رسانی ارائه می‌شوند. فیروزآبادی می‌گوید این مشابه همان - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - اقداماتی است که در کشورهایی مانند چین، - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - کره جنوبی و ترکیه و بسیاری از کشورها صورت گرفته است تا به نقطه‌ی بالای ۵۰ درصدی در زمینه‌ی ‌فعالیت پیام‌رسان‌های بومی برسند.

البته به ‌گفته‌ی فیروزآبادی، حمایت مالی از پیام‌رسان‌های داخلی، دیگر در دستور کار قرار - سرویس یخچال تکنوگاز در منزل - نمی‌گیرد؛ اما امکانات و منابع سخت‌افزاری مانند فضا در مرکز داده بومهن اکنون در اختیارشان قرار دارد.

اشتراک گذاری این صفحه با دوستانتان


طراحی سایت و سئو توسط گلهای اندیشه
phone