تعمیرات سولاردام گالانز حصار


انواع خدمات مشاوره و تعمیر مایکروویو در محل شما

مشاوره رایگان

بسیاری از خرابی های مایکروویو نیازی به تعمیرکار ندارد و شما میتوانید خودتان مشکل را رفع نمایید. جهت دریافت مشاوره رایگان تماس بگیرید.
02191001680
phone


استفاده از قطعات اورجینال

تمام قطعات مورد استفاده برای تعمیر مایکروویو دارای ضمانت 90 روزه میباشند تا مشتریان با خیالی آسوده خدمات مطلوب را دریافت نمایند.
02191001680
phone


اعزام فوری کارشناس

فقط با یک تماس بلافاصله کارشناس به محل شما اعزام می گردد. همچنین میتوانید به صورت آنلاین درخواست تعمیر دستگاه خود را ثبت نمایید.
02191001680
phone


مزایا و برتری تعمیرچی

سوالات متداول

  1. سوال: وظیفه سنسور وزن مایکروفر چیست؟
    پاسخ: سنسور وزن ماکروفر، وزن مواد داخل ماکروفر را محاسبه میکند و برای برنامه هایی مانند دیفراست از اطلاعات داده شده توسط سنسور وزن استفاده میکند.
  2. سوال: بابت تعمیر مایکروویو چه هزینه ای دریافت می شود؟
    پاسخ: دستگاه مایکروویو باید در ابتدا توسط تکنسین متخصص بررسی شده و پس از آن هزینه تعمیر آن به شما اعلام میگردد.
  3. سوال: ترانس در ماکروویو چه نقشی را ایفا میکند؟
    پاسخ: ترانس مایکروفر یک مبدل الکترونیکی میباشد که ولتاژ 220 ورودی را به 2100 ولت تبدیل نموده و آن را به خازن دستگاه میرساند.
  4. سوال: شرایط مناسب برای نگهداری از مایکروفر چیست؟
    پاسخ: فضای قرار گیری مایکروفر باید به گونه ای باشد که گردش هوا در اطراف و به خصوص در پشت آن مناسب باشد تا از گرم شدن بیش از حد دستگاه جلوگیری شود.
  5. سوال: دلیل خرابی لامپ مایکروفر چیست؟
    پاسخ: لامپ مایکروفر بر اثر محکم بستن درب دستگاه و یا نوسانات برقی و چربی گرفتن دستگاه ممکن است بسوزد.
متن مطلب      کل مطالب     

تلفن تماس : 02191001680


کد مطلب: 04193.html
شنبه, ۲ اسفند ۱۳۹۹ ساعت ۱۵:۴۰

پژوهشگاه ارتباطات: ایران ۵ تا ۱۰ سال دیگر به فناوری تولید خودروی خودران می‌رسد

به ‌گفته‌ی رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، ایران ۵ تا ۱۰ سال دیگر به فناوری کامل خودروی خودران خواهد رسید.

نشست خبری پنجاهمین سالگرد تأسیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات صبح امروز به‌صورت مجازی برگزار شد. فعالیت‌های مراکز تحقیقات پژوهشگاه ارتباطات طی سال‌ها باعث رشد بسیاری از فناوری‌های - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - و تکنولوژی‌ها در کشور شده است. به‌تازگی مراکز هوش مصنوعی، آموزش اقتصاد دیجیتال و مطالعات راهبردی هم در این پژوهشگاه راه‌اندازی شده است.

به گزارش زومیت، وحید یزدانیان، رئیس پژوهشگاه ارتباطات می‌گوید مرکز بیش از - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - ۱۲۰ نفر عضو و بیش از ۲۰۰ پژوهشگر دارد. یزدانیان در مورد پروژه‌هایی که هم‌اکنون در پژوهشگاه در حال انجام هستند، به ورود و مطالعه در حوزه‌ی اینترنت اشیاء، بلاک‌چین، حکمرانی در عصر دیجیتال،‌ اقتصاد دیجیتال، رایانش ابری، بیگ ‌دیتا، راهکارهای مقابله با قاچاق و سرقت گوشی تلفن ‌همراه، موتور جست‌وجو، خودروی خودران، احصای طیف‌های فرکانسی مورد نیاز برای نسل پنجم ارتباطات سیار، فعالیت‌های فضایی و ماهواره‌ای و تلاش برای تغییر در ساختار رگولاتوری در صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور اشاره می‌کند.

تعمیرات سولاردام گالانز حصار

وحید یزدانیان، رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات

یزدانیان با اشاره به ضرورت ایجاد تغییرات و شکل ساختاریافته‌‌تر رگولاتوری، از مطالعه‌ی مدل‌های رگولاتوری در اروپا، ژاپن، استرالیا، آمریکا و کشورهای دیگر توسط پژوهشگاه یاد - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - می‌کند. به ‌گفته‌ی او، این بررسی‌ها نشان - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - می‌دهد مدل رگولاتوری با توجه به داده‌هایی که روی سرویس‌های جدید ارائه می‌شود، باید تغییر کند. یزدانیان تصریح کرد:

در حوزه‌ی موبایل و ثابت برخی ملاحظات را بررسی می‌کنیم. یکی از پیشنهاد‌های پژوهشگاه این بود که رگولاتوری FMC (سرویس‌های ترکیبی از خدمات ثابت و سیار) هرچه سریع‌تر در سازمان تنظیم انجام شود. همچنین با انجام مطالعه‌ای متوجه شدیم که از جریان داده تا محتوا، چندین رگولاتور وجود دارد - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - که فعالیت را برای فعالان VOD سخت می‌کند. پس باید یک رگولاتور مرکزی - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - وجود داشته باشد که تمام موضوعات بخش را در نظر بگیرد.

از خودرو هوشمند به خودرو خودران

رئیس پژوهشگاه ارتباطات در مورد توسعه‌ی فناوری خودرو خودران که یکی از اولویت‌های این مرکز است، می‌گوید توافق‌هایی با شرکت سایپا صورت گرفته؛ اما رسیدن به فناوری کامل آن ممکن است ۵ تا ۱۰ سال به طول بینجامد. یزدانیان توضیح داد:

در قدم اول استفاده از ماژول‌های هوشمند در خودروهای فعلی قرار دارد. یعنی خودرو ما از یک خودرو مکانیکی تبدیل به - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - خودرو الکترونیکی می‌شود. در قدم بعد اندک اندک به آن ماژول‌های الکترونیکی دیگر اضافه می‌شود تا خودروی تمام الکترونیکی داشته باشیم. البته این خودرو تمام الکترونیکی همچنان از هوش راننده استفاده می‌کند. سپس ماژول‌هایی که با هوش راننده کار می‌کنند حذف می‌شود و در - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - نهایت می‌توان یک خودرو هوشمند کامل - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - داشت.

یزدانیان مهم‌ترین زیرساخت ارتباطی خودرو - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - خودران را توسعه 5G عنوان - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - کرد که مقدمات آن - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - آغاز شده است و باید توسعه یابد. به ‌گفته‌ی او، طرح پایلوت خودروی هوشمند با همکاری ستاد حمل‌و‌نقل هوشمند معاونت علمی، از جزیره کیش شروع می‌شود.

حکمرانی ایران در فضای - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - مجازی

وحید یزدانیان - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - در مورد مطالعات پژوهشگاه برای حکمرانی فضای مجازی به زومیت گفت: - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - «ابتدا باید تکلیف - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - خودمان را روشن کنیم که چه منظوری از این حکمرانی داریم.» یزدانیان اشاره کرد که در دنیا، سه مفهوم شامل «حکمرانی بر فضای مجازی»، «حکمرانی در فضای مجازی» و «حکمرانی ازطریق فضای مجازی» وجود دارد - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - و ایران باید بداند که در کدام ‌یک قصد - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - دارد وارد شود.

رئیس پژوهشگاه ارتباطات اضافه کرد: «کشورهای مختلف هر کدام یکی از این مفاهیم را انتخاب کردند و برای آن برنامه دارند؛ اما در کشور ما در این زمینه تنوع دیدگاه وجود دارد و در زمان‌های مختلف دچار انتخاب‌های متعدد شده‌ایم. این موضوع - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - به کشور لطمه می‌زند. انتخاب یکی از این مفاهیم، نیازمند بررسی‌های کارشناسی است و این موضوع در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات دنبال می‌شود.»

به‌ گفته‌ی یزدانیان، پروژه‌ی مطالعاتی حکمرانی سه ماه است که آغاز شده و نتایج آن، یک ماه و نیم  دیگر در قالب سند منتشر می‌شود. همچنین اکنون کرسی حکمرانی فضای مجازی پژوهشگاه ارتباطات با همکاری شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار می‌شود و سند تحویل دیجیتال نیز با همکاری یکی از دانشگاه‌های کشور تدوین شده است و به‌عنوان - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - پروژه مطالعاتی در زمینه‌ی حکمرانی بررسی می‌شود.

آغاز مطالعات - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - فناوری 6G

رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات از آغاز فاز مطالعاتی اولیه فناوری نسل ششم ارتباطات با همکاری دانشگاه‌های کشور خبر داد. به‌ گفته‌ی او، مقدمات فاز مطالعاتی و آزمایشی 6G از فروردین‌ماه آغاز می‌شود. - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - یزدانیان خاطرنشان می‌کند که دانش طراحی و توسعه 6G اختلاف اندکی با 5G دارد.

وی  در مورد نگرانی‌ها بابت مضرات تکنولوژی‌های جدید همچون 5G و توسعه اینترنت اشیا می‌گوید:

ما نمی‌توانیم به بهانه‌ی مطالعات و مضرات احتمالی، روند توسعه را متوقف کنیم. البته ما معتقدیم که امنیت مردم باید حفظ شود. بر این اساس پروژه‌های مفصلی در خصوص امواج الکترومغناطیسی انجام داده‌ایم و به این نتیجه رسیده‌ایم که تابش مستمر هر نوع موج الکترومغناطیسی در فاصله‌ی یک متری به مدت طولانی ممکن است برای سلامتی مضر باشد؛ اما تابش معمولی امواج و فاصله‌ای که افراد از تجهیزات شبکه - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - دارند، به هیچ عنوان خطرزا نیست.

یزدانیان تأکید کرد که مضر بودن فناوری - تعمیرات سولاردام گالانز حصار - 5G برای سلامت عمومی و برای خدماتی مانند حمل‌و‌نقل و هواپیما به اثبات نرسیده است؛ اما پژوهشگاه ارتباطات در حال انجام مطالعات راهبردی در این زمینه است.

اشتراک گذاری این صفحه با دوستانتان


طراحی سایت و سئو توسط گلهای اندیشه
phone