نمایندگی رسمی ساید بای ساید زیمنس سردار جنگل


انواع خدمات مشاوره و تعمیر یخچال و فریزر در محل شما

مشاوره رایگان

بسیاری از خرابی های یخچال و فریزر نیازی به تعمیرکار ندارد و شما میتوانید خودتان مشکل را رفع نمایید. جهت دریافت مشاوره رایگان تماس بگیرید.
02191001680
phone


استفاده از قطعات اورجینال

تمام قطعات مورد استفاده برای تعمیر یخچال و فریزر دارای ضمانت 90 روزه میباشند تا مشتریان با خیالی آسوده خدمات مطلوب را دریافت نمایند.
02191001680
phone


اعزام فوری کارشناس

فقط با یک تماس بلافاصله کارشناس به محل شما اعزام می گردد. همچنین میتوانید به صورت آنلاین درخواست تعمیر دستگاه خود را ثبت نمایید.
02191001680
phone


مزایا و برتری تعمیرچی

سوالات متداول

  1. سوال: نقش کمپرسور در یخچال چیست؟
    پاسخ: کمپرسور یا همان موتور یخچال وظیفه متراکم کردن و افزایش فشار گاز را بر عهده دارد که به تبع آن گاز مبرد در داخل سیکل شروع به گردش نموده و با عبور از لوله موئی به دلیل کاهش ناگهانی فشار دمای آن افت شدیدی نموده و فرآیند جذب گرما از محیط فریزر انجام میگردد.
  2. سوال: آیا تعمیرکاری که مراجعه میکند تخصص کافی برای تعمیر یخچال من را دارد؟
    پاسخ: تمامی کارشناسان ما دارای مدرک فنی تعمیرات لوازم خانگی بوده و دارای تجربه چندین سال در زمینه تعمیرات هستند.
  3. سوال: درجه مناسب یخچال در فصول مختلف چیست؟
    پاسخ: درجه نرمال یخچال به صورت حد وسط تعیین شده روی 3+ و درجه نرمال فریزر 19- میباشد. و در فصول مختلف نیازی به تغییر درجات وجود ندارد.
  4. سوال: آیا نصب یخچال در کنار اجاق گاز ایراد دارد؟
    پاسخ: بهتر است یخچال به دور از منابع حرارتی نصب گردد و در صورتی که محل استقرار اجاق گاز دقیقا کنار یخچال میباشد از یک ورق فویل آلومینیوم به عنوان عایق استفاده نمایید.
  5. سوال: دلیل جمع شدن آب زیر کشو جامیوه ای یخچال چیست؟
    پاسخ: علت جمع شدن آب در زیر کشوی یخچال عمدتا گرفتگی لوله دیفراست میباشد که بر اثر ورود نان خشک یا سبزی و یا کثیفی و گرد و خاک از کندانسور دچار گرفتگی میشود و یخ زدگی قسمت زیرین اواپراتور سبب سرریز شدن آب حاصل از دیفراست به زیر کشو ها میگردد. همچنین در مواردی خرابی المنت یا سنسور دیفراست نیز باعث بروز چنین ایرادی در یخچال میگردد.
متن مطلب      کل مطالب     

تلفن تماس : 02191001680


کد مطلب: 09044.html
پنجشنبه, ۷ فروردین ۱۳۹۹ ساعت ۱۶:۱۳

اولین اتوبوس مجهز به پیشرانه احتراق داخلی، ۱۲۵ سال پیش ساخته شد

اولین اتوبوس مجهز به پیشرانه احتراق داخلی دقیقاً ۱۲۵ سال پیش عرضه و در خطوط حمل‌ونقل مسافر بین شهرهای آلمان به کار گرفته شد.

اولین اتوبوس با پیشرانه احتراق داخلی در ۱۲ مارس ۱۸۹۵، دقیقاً ۱۲۵ سال پیش عرضه شد. این اتوبوس بین شهرهای Siegen و Netphen و Deuz فعال بود و توسط Netphener Omnibus-Gesselschaft اداره می‌شد. این نخستین اتوبوسی بود که از قدرت اسب و توربین بخار بهره نمی‌‌برد. در ۲۹ مارس ۱۸۹۵، این شرکت اتوبوس دوم را سفارش داد - نمایندگی رسمی ساید بای ساید زیمنس سردار جنگل - که در ۲۶ ژوئن ۱۸۹۵ تحویل داده شد. هر دو اتوبوس از پیشرانه افقی تک سیلندر در عقب استفاده می‌کردند که دارای حجم ۲/۹ لیتر و تنها ۵ اسب‌بخار قدرت بود.

نمایندگی رسمی ساید بای ساید زیمنس سردار جنگل

اتوبوس ۱۲۵ سال پیش بر پایه بنز - نمایندگی رسمی ساید بای ساید زیمنس سردار جنگل - Landauer ساخته شد و بزرگ‌ترین خودرویی بود که Benz & Cie عرضه کرد و دارای سیستم فرمان دو محوری است که از سال ۱۸۹۳ به بعد ساخته شد. هشت نفر همراه راننده می‌توانستند با آن اتوبوس سفر کنند. امروزه اتوبوس مرسدس بنز CapaCity L می‌تواند تا ۱۹۱ مسافر را حمل کند.

در آن زمان صندلی‌ها شماره‌گذاری داشتند و اتوبوس به سقف توری برای چمدان‌ها و لاستیک‌های یدکی برای - نمایندگی رسمی ساید بای ساید زیمنس سردار جنگل - چرخ‌ عقب و جلو مجهز شده بود. اتوبوس دوم تحویلی نیز از زنگ هشدار بهره می‌برد. بعداً اتوبوس‌های بیشتری با پیشرنه احتراق داخلی به Vegesack و Nordenham و مشتریانی از Tyrol و Bitterfeld تحویل داده شدند.

نمایندگی رسمی ساید بای ساید زیمنس سردار جنگل

خطوط اتوبوس در زمستان - نمایندگی رسمی ساید بای ساید زیمنس سردار جنگل - ۱۸۹۵ و ۱۸۹۶ به دلیل - نمایندگی رسمی ساید بای ساید زیمنس سردار جنگل - شرایط لغزنده جاده‌ها متوقف شدند. اما دوازدهم مارس ۱۸۹۵ به نقطه عطفی در تاریخ حمل‌ونقل مسافر تبدیل شد. هم‌اکنون امکان تماشای اتوبوس‌های ۱۲۵ سال پیش تاکنون با افتخار در موزه مرسدس بنز در اشتوتگارت آلمان برای بازدیدکنندگان فراهم است. 

با گذشت ۱۲۵ سال هم‌اکنون شرکت‌های بزرگ خودروسازی مانند دایملرو ولوو برای تولید اتوبوس برقی تلاش - نمایندگی رسمی ساید بای ساید زیمنس سردار جنگل - می‌کنند. انتظار می‌رود طی سال‌های آینده تعداد اتوبوس‌های الکتریکی بیشتری در جاده‌ها و خیابان‌های شهرهای بزرگ جهان تردد کنند. 

اشتراک گذاری این صفحه با دوستانتان


طراحی سایت و سئو توسط گلهای اندیشه
phone